M.O.P. - 06. 03. 2011. - Sloga, Sarajevo

Plakat za koncert M.O.P. u Sarajevu 2011. godine

Jedan od najvećih hip-hop / rap koncerata u Bosni i Hercegovini održala je grupa M.O.P. što je skraćeno za Mash Out Posse u sarajevskom klubu Cinemas (Sloga) 6. marta 2011. godine. S obzirom da duži period nakon rata, u BiH nisu nastupali strani hip-hop / rap muzičari, početkom druge decenije počinju se sve češće održavati ovakvi koncerti. Svi fanovi ove muzike u našoj zemlji bili su oduševljeni činjenicom da će ova grupa posjetiti Sarajevo i tako postati prvi mainstream američki hip-hop muzičari koji su nastupili u BiH.

Koncert je održan u sklopu balkanske turneje grupe M.O.P. koju su organizovali MTV i portal Blackout Hip Hop. Sarajevski koncert je bio prvi na turneji, 7. marta su nastupili u klubu Colloseum u Skopju,  9. marta su nastupili u dvorani Cvetličarna u Ljubljani i 10. marta u klubu Aquarius u Zagrebu. Orgnaizator sarajevskog koncerta je bila agencija BPM Team. Kao predgrupa su nastupili sarajevski rap dvojac Kontra i Shtuka. Cijena ulaznice je iznosila 20KM, a koncert je bio izvrsno posjećen, uz odličnu atmosferu tokom čitavog nastupa grupe.

M.O.P. su 1992. godine osnovali Billy Danze i Lil' Fame u njujorškom naselju Brownsville. Do 2000. godine su bili poprilično underground grupa, a u mainstream su se probili sa singlom Ante Up i albumom Warriorz. Kasnije fan benda postaje čuveni rap muzičar 50 Cent i upravo potpisuju za njegovu izdavačku kuću G-Unit Records. Tokom karijere su sarađivali sa zvijezdama kao što su Jay-Z, Busta Rhymes, Jadakiss, Fat Joe, Guru, DJ Premier i mnogim drugima. Do sada su objavili pet studijskih albuma, tri kompilacijska i jedan kolaboracijski album.

M.O.P. - How About Some Hardcore (Live in Sarajevo 2011)
___________________________________________
Galerija s koncerta [1][2], Srednji Prst.

Nema komentara:

Objavi komentar