The Gipsy Kings - 24. 02. 2000. - Dvorana Borik, Banja Luka

Ulaznica za koncert El Rumbero Family of Gipsy Kings u Banja Luci 2000. godine

Iako su muzičke prevare česta stvar u svijetu, pa je fenomen koji ne zaobilazi ni naše prostore. Vjerovatno najveća muzička prevara u novijoj historiji Bosne i Hercegovine su dva koncerta benda koji se predstavljao kao The Gipsy Kings, prvog koji je održan 24. feburara 2000. godine u banjalučkoj dvorani Borik i drugog održanog 26. februara 2000. godine u sarajevskoj dvorani Zetra. Oba koncerta su najavljeni kao veliki svjetski spektakli u to vrijeme, a ovaj koncert je najavljen kao prvi muzički spektakl u Banja Luci nakon rata.

Bosna i Hercegovina nije bila jedina država u kojoj je publika prevarena, s obzirom da je isti bend nastupio na turneji po zemljama bivše Jugoslavije koje su bile izrazito plodno tlo za ovakve koncerte s obzirom na neinformisanost stanovništva nakon rata. Puni naziv benda je bio El Rumbero Family of Gipsy Kings koji je predvođen Carlosom Julijem poznatijim još kao Carlos El Rumbero. Ime istog benda jeste bilo naznačeno na plakatima, ali sitnim slovima dok je velikim slovima pisalo ime Gipsy Kings. Isti bend je tvrdio da su rođaci članova The Gipsy Kingsa, što je ostalo nepotvrđeno, a koristili su sličan repertoar i zvučali su slično.

Banjalučki koncert je organizovala agencija Heart, a glavni organizator koncerta bio je Mišo Dobrić. Kao predgrupa je nastupila pulska rock grupa Atomsko Sklonište. Cijena karte je iznosila tada vrtoglavih 30 KM, ali je dvorana Borik bila poprilično napunjena. Slično kao i na sarajevskom koncertu, publika nije primjetila razliku te se dobro zabavila na koncertu. Danas ovaj koncert izdvajaju kao jedan od najvećih održanim u Banja Luci, a javnost nikada nije predavala značaj činjenici da je bend koji je održao koncert se lažno predstavljao.

Nema komentara:

Objavi komentar