Biohazard - 19. 07. 2012. - Centar za djecu i omladinu Grbavica, Sarajevo

Poster za koncert Biohazarda u Sarajevu 2012. godine

Jedan od najznačajnih hardcore / metal bendova tokom devedesetih godina prošlog stoljeća je bend Biohazard. Ovaj bend je održao koncert 19. jula 2012. godine u Centru za djecu i omladinu koji se nalazi u sarajevskom naselju Grbavica. S obzirom da se Biohazard nalazio na vrhuncu popularnosti za vrijeme rata u BiH, bend je tokom svojih koncerata diljem svijeta i nastupima u emisijama pozivao na mir, a pjesmu Love Denied su izvodili sa specijalnom posvetom žrtvama rata u BiH. Tako je ovaj koncert prema riječima frontmena benda, Billya Graziadeia, njima bio od posebnog značaja.

Ovaj koncert je najavljen krajem maja 2012. godine, a u sezoni velikih metal i hardcore koncerata u Sarajevu koje su organizovale agencije BHHC Booking i SMF Promotions. Tako ovaj koncert nije dobio veliku pažnju, iako su vijest o dolasku Biohazarda u Sarajevo, prenijele skoro sve veće medijske kuće u BiH. Pored toga, bend je uputio video pozivnicu fanovima u BiH da prisustvuju koncertu. Koncert je prvobitno trebao da se održi u Amfiteatru Doma Mladih, ali je nekoliko dana pred koncert premješten u Centar za djecu i omladinu Grbavica. Bend je u Sarajevu nastupio u sklopu svoje svjetske turneje kojom je promovisan album Reborn in Defiance. Kao predgrupa nastupilo je sarajevski hardcore bend Flatline.

Kao predgrupa nastupilo je sarajevski hardcore bend Flatline. Bend je dan prethodno, 18. jula nastupio u kulturnom centru Mostovna u slovenskoj Novoj Gorici. Na ovom albumu se pojavljuje čuveni frontmen benda Evan Seinfeld, ali ubrzo nakon završetka snimanja albuma, on napušta bend tako da je Biohazard u Sarajevu nastupio bez njega. Cijena ulaznica je iznosila 30KM u pretprodaji i 35KM na dan koncerta. Koncertu je prisutovalo oko 150 ljudi što je bila poprilično loša posjeta. Ipak bend je održao odličan koncert, zapamćen po nezaobarvnoj atmosferi i činjenici da je tokom izvođenja pjesme Punishment, bend pozvao publiku da im se pridruže na bini.

Biohazard je osnovan 1987. godine u Brooklynu, New York. Poznati su kao jedan od prvih bendova koji su kombinovali hardcore punk, heavy metal i hip hop. Njihov prvi album, Biohazard je objavljen 1990. godine, ali nije napravio značajan uspjeh. Popularnost im donosi album Urban Discipline koji je objavljen 1992. godin.. Pjesma Punishment je ujedno pjesma koja je najviše puta puštena u MTV-evoj emisiji Headbangers Ball. Bend je objavio devet studijskih albuma, dva live albuma i jednu kompilaciju. Na njihovim albumima se pojavljuju muzičari kao što su Corey Taylor, Igor Cavalera, Phil Anselmo, Jamey Jasta, Derrick Green, Roger Mirret i Onyx. U Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu:

Billy Graziadei - vokal, gitara
Bobby Hambel - gitara
Scott Roberts - bas gitara
Danny Schuler - bubnjevi

 Biohazard - Punishment (Live in Sarajevo 2012) 
________________________________
Intervju sa Billy Graziadeiem, [1][2].

Nema komentara:

Objavi komentar