Exodus - 09. 07. 2012. - Summer Metal Fest, Centar za djecu i omladinu Grbavica, Sarajevo

Plakat za Summer Metal Fest 2012

Najveći festival metal muzike ikada održan u Bosni i Hercegovini je svakako bilo prvo izdanje Summer Metal Festa u Sarajevu. Ovaj festival je nastao kao ljetna verzija, Sarajevo Metal Festivala koji se obično održavao jedan dan u aprilu ili maju. Sarajevo Metal Festival je doživio pet izdanja, a održavao se od 2010. do 2014. godine. Summer Metal Fest je doživio dva izdanja 2012. i 2013. godine, a prvo izdanje je jedino koje je održano dva dana 9. i 10. jula 2012. godine. Najveće ime festivala je bio legendarni američki thrash metal bend Exodus, koji su nastupili prvog dana festivala u Centru za djecu i omladinu u sarajevskom naselju Grbavica.

Ovaj festival je najavljen početkom maja, a vijest da će Exodus biti glavni headliner su prenijeli skoro svi veći mediji u BiH. Iako su u BiH ranije nastupala velika imena metal muzike poput Kreatora, Sepulture i Apocalyptice, ovaj koncert se svakako izdvajao jer Exodus spada u začetnike ovog žanra i sami vrh svjetske metal scene. Organizatori koncerta su bili SMF Promotion i BHHC Booking. Bend je nastupio u Sarajevu u sklopu svoje Bloody Summer Campaign 2012 evropske turneje. Zajedno sa njima je nastupio grčki thrash metal bend Suicidal Angels koji su 23. marta 2011. godine nastupili kao predgrupa Death Angelu u sarajevskom klubu Sloga. Pored njih prvi dan su također nastupili zagrebački thrash metal bend Inciter i sarajevski metalcore bend Aesthetic Empathy

Drugi dan festivala je održan u sarajevskom klubu Cinemas (Sloga), a kao hedaliner je nastupio francsuki death metal bend Benighted. Kao predgrupe drugi dan su nastupili šidska hardocre grupa Putrid Blood i sarajevska metalcore grupa Orisons in Vain. Pretprodajna cijena ulaznica za ovaj festival je iznosila 30KM za prvi dan i 36KM za oba dana festivala, a tri dana pred koncert cijena ulaznice za prvi dan je iznosila 35KM te 15KM za drugi dan. Prethodno je ovaj bend, 8. jula nastupio na osiječkom UFO festivalu, dok su 10. jula nastupili u dvorani MKC u Skopju. U Sarajevu je prije koncerta organizovano druženje sa fanovima, a nastup su započeli u 11 sati. Nastup je trajao sat i po vremena, a koncertu je prisustovalo oko 500 ljudi.

Exodus je osnovan 1979. godine u kalifonijskom gradu Richmondu koji se nalazi u region zaljeva San Francisca. Zajedno sa Metallicom i Testamentom su predstavljali zaljevsku scenu San Francisca. Gitarista Metallice, Kirk Hammet je originalni član Exodusa, a pjevač Metallice, James Hetfield ubraja Exodus u veliku petorku thrash metala. Njihov prvi album Bonded by Blood  objavljen 1985. godine se ubraja u klasične metal albume, a to je bio ujedno i jedni album na kojem je bend predvođen preminulim pjevačem Paulom Baloffom. Nakon smrti Paula Baloffa, bend objavljuje nekoliko vrlo uspješnih albuma od kojih se izdvaja Faboulous Disaster koji je objavljen 1989. godine sa Steveom "Zetrom" Souzom kao pjevačem benda. Bend je do sada objavio devet studijskih albuma, šest live albuma i dvije kompilacije. U Sarajevu su nastupili u sljedećoj postavi:

Rob Dukes - vokal
Rick Hunolt - gitara
Jack Gibson - bas gitara
Lee Altus - gitara
Tom Hunting - bubnjevi

Exodus - The Last Act of Defiance (Live in Sarajevo 2011)
_____________________________________
Galeriju s koncerta možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar