Franz Ferdinand - 02. 07. 2012. - Kastel Rock Fest, Kastel, Banja Luka

Plakat za Kastel Rock Fest 2012

Pored Demofesta, Grada Banja Luka je u saradnji sa agencijom Front Stage pokrenuo 2012. godine festival Kastel Rock Fest. Festival je postojao i ranije pod imenom Mjesec muzike te su na njemu nastupali isključivo regionalni i domaći muzičari. Deseto izdanje ovog festivala je postalo i ujedno prvo izdanje Kastel Rock Festa sa prvim stranim headlinerom, a to je bila poznata škotska indie rock grupa Franz Ferdinand. Oni su svojim nastupom zatvorili ovaj jednodevni festival koji je održan 2. jula na banjalučkoj tvrđavi Kastel. S obzirom da bend nosi ime austrijskog monarha koji je ubijen u Sarajevu, dugo vremena se vjerovalo da će ovaj bend simbolično nastupiti nekada u Sarajevu. 

Ipak njihov prvi nastup u BiH je bio upravo na ovom festivalu, bend je uspio privući pažnju medija i publike. Sa njima sa zajedno na festivalu nastupili banjalučki bend Aleksandrija, virovitički bend Vatra i riječki bend Urban & 4. Dolazak Franz Ferdinanda je najavljen još u februaru, a karte su puštene u prodaju početkom maja te je cijena karte za festival iznosila 20KM. Bend je u Banja Luci nastupio u sklopu svoje ljetne evropske festivalske turneje te su dva dana prije, 30. juna nastupili na zagrebačkom INmusic festivalu. Bend je nastup započeo poprilično kasno iza ponoći, te su odsvirali kratku festivalsku setlistu, a nastup im je trajao oko 45 minuta. To je bilo dovoljno za 1500 ljudi koji su došli na festival i uživali u nastupu Franza Ferdinanda te se nasmijali na njihovu šalu u vidu ogromnog platna na kojem je bila slika atentatora Gavrila Principa.

Franz Ferdinand je osnovan 2001. godine u škotskom gradu Glasgowu. Vrlo rano objavljuju prvo izadnje EP Darts of Pleasure koji je objavljen 2003. godine, a koji im donosi jednu od NME nagrada. Ogroman uspjeh postižu sa albumom Franz Ferdinand koji je objavljen 2004. godine i na kojem su objavljene neke od njihovih najpoznatijih pjesam poput Take Me Out, Darts of Pleasure i Michael. Zahvaljujući ovom albumu bend osvaja BRIT , Grammy, MTV i Mercury nagradu te postaju planetarno popularni. Do sada su objavili četiri studijska albuma, jedan album u saradnji sa američkim bendom Sparks, 5 EP albuma, dva live albuma i jedan video album. U Banja Luci su nastupili u sljedećem sastavu:

Alex Kapranos - vokal, gitara
Nick McCarthy - ritam gitara, klavijature
Bob Hardy - bas gitara
Paul Thomson - bubnjevi

Franz Ferdinand - Michael (Live in Banja Luka 2012)
_________________________________________________
Izvještaje i galerije s koncerta možete pogledati ovdje: [1] [2].

Nema komentara:

Objavi komentar