Guano Apes / Max Romeo / Brand New Heavies - 17. - 19. 07. 2016. - Demofest, Banja Luka

Plakat za Demofest 07

Nakon što je zamalo bio ugašen, Demofest je uspio opstati i nakon silnih problema te ponovo se vratiti u ulogu najjačeg festivala alternativne muzike u BiH. Dvije godine je Demofest radio sa znatno nišim budžetom i resursima, te su nagrade bile nešto skromnije nego prije, a učesnici revijalnog programa se uglavnom sveli na regionalne muzičke izvođače. Sedmo izdanje ovog festivala je ponovo kao goste revijalnog programa imalo globalne muzičke zvijezde, a headlineri ovog izdanja Demofesta su bili njemački rock bend Guano Apes, jamajčanski reggae muzičar Max Romeo te engleski acid jazz bend Brand New Heavies. Organizator festivala je ponovo bila agencija Aquarius, a ulaz je bio besplatan. S obzirom da se festival održavao za vrijeme velikih poplava u regiji, posjetioci festivala su sakupljali stvari koje su poslije donirane žrtvama poplava.

Prva noć festivala je kao i obično bilo rezervisana za kvalifikacije takmičarskog dijela. Nakon takmičarskog dijela, započinje revijalni dio u kojem je prvi nastupio, trećeplasirani bend sa prošlog izdanja festivala, a bio je to indie rock bend Smoke Shakers iz Kavadaraca. Nakon njih je nastupio čuveni zagrebački punk bend Hladno Pivo, a negdje oko dva sata iza ponoći na scenu je izašao i Guano Apes. S obzirom da im je nastup započeo poprilično kasno, znatno manje publike je ispratilo njihov nastup, ali su ipak održali odličan nastup pred oko hiljadu ljudi. Oni su na Demofestu nastupali u sklopu svoje evropske turneje kojom su promovisali album Offline. Pjevačica benda, Sandra Nasić se publici obratili čak i na lokalnom jeziku.

Druga, polufinalna noć takmičarskog dijela festivala je trajala do ponoći, a nakon čega je uslijedio revijalni program. Prvi bend koji je nastupio u revijalnom programu druge noći festivala je bio Kontradikshn, electronic rock bend iz Brežica, drugoplasirani sa prethodnog izdanja festivala. U svojstvu regionalnih zvijezda je nastupio beogradski reggae metal bend Eyesburn. Kao headliner druge festivalske noći je nastupio veteran reggea muzike, Max Romeo zajedno sa svojim bendom kojeg čine injegovi sinovi između ostalog. Koncertu je prisustovalo nešto manje od hiljadu ljudi, ali su uživali u odličnom reggae koncertu, nečemu što se vrlo rijetko može gledati i slušati u BiH. Max Romeo je na Demofestu nastupio u sklopu svjetske turneje kojom je promovisao album Father & Sons.

Treću i ujedno posljednju noć festivala je održano finale u takmičarskom dijelu, proglašeni su pobjednici i podijeljene su nagrade. Finalu festivala je prisustovao lično i princ od Monaka, Albert II. Revijalni dio posljednje noći festivala je otvorio nastup pobjedniak prethodnog izdanaj festivala, sinjskog punk benda M.O.R.T. Potom je uslijedio nastup riječkog rock benda Urban & 4 te je kao i prethodnih dana festivala, najviše publike ipratilo nastup regionalnih muzičara. Bend koji je zatvorio sedmo izdanje Demofesta je bio engleski acid jazz / funk bend Brand New Heavies. Oni su imali nezahvalan zadatak, da rasplešu oko hiljadu umornih ljudi. To im je tokom nastupa i uspjelo, pa je festival dobio veselu završnicu.

Guano Apes - Big in Japan (Live in Banja Luka 2014)
_____________________________________________
Izvještaj s festivala pročitajte ovdje, Nocturne Magazin  [1] | [2] | [3]
Galerije s festivala pogledajte ovdje, Nocturne Magazin  [1] | [2] | 

Nema komentara:

Objavi komentar