Sepultura - 10. 06. 2014. - Sloga, Sarajevo

Plakat za koncert Sepulture u Sarajevu 2014. godine

Sat vremena prije koncerta američkog benda Iced Earth u sarajevskom klubu Cinemas (Sloga), a koji je održan 26. januara 2014. godine, promoteri i agencije SMF Promotions i BHHC Booking su odlučili najaviti sljedeći veliki događaj u njihovoj organizaciji. Radilo se o povratku slavnog brazilskog thrash metal benda Sepultura. Ovaj bend je održao nezaboravan koncert 18. februara 2009. godine u klubu Cinemas (Sloga), a tada su se obećali i vratiti zbog odličnog prijema kod publike. Njihov drugi koncert u Sarajevu je održan 10. juna 2014. godine također u klubu Cinemas (Sloga), a taj datum je imao simbolično značenje jer je to bio početak Svjetskog prvenstva u fudbalu koji se održavao u Brazilu na kojem je BiH debitovala kao zemlja učesnica.

Drugi koncert nije u potpunosti uspio nadmašiti prvi koncert, ali je Sepultura ponovo dokazala zašto su jedan od najboljih metal bendova svijeta. Konkretno jedini segment u kojem ovaj koncert nije uspio nadmašiti prvi koncert je broj posjetilaca. Samim time i atmosfera nije mogla da nadmaši premijerni nastup Sepulture u Sarajevu, ali je ovaj puta organizacija bila daleko profesionalnija s obzirom da se SMF Promotions i BHHC Booking konkretno bave organizacijom koncerata ove vrste muzike. Koncert je održan u sklopu Sepulturine ljetne evropske turneje koja je obuhvatala većinom festivale. Ovo je bila njihova druga turneja kojom je promovisan njihov trinaesti studijski album The Mediator Between Head And Hands Must Be The Heart.

Ulaznica za koncert Sepulture u Sarajevu 2014. godine

Pored Sarajeva, Sepultura je na ovoj turneji nastupila u još 32 grada, a između u ostalog su nastupili 5. juna na zadarskom Underwall festivalu, 6. juna u beogradskom Domu Omladine i 9. juna u skopskom MKC-u. Kao predgrupa na ovom koncertu je nastupio sarajevski hardcore band Flatline. Ograničena, early bird, serija ulaznica po cijeni od 30 KM je rasprodata u februaru, a krajem aprila, ulaznice su ušle u zvaničnu pretprodaji i iznosile su 40 KM dok je na dan koncerta cijena iznosila 50 KM. Koncertu je prisustovalo oko 450 ljudi, a spoj užarene fudbalske i metal atmosfere su učinili i drugi nastup ovog benda u Sarajevu nezaboravnim. Sepultura je na ovom koncertu nastupila u sljedećem sastavu:

Derrick Green - vokal
Andreas Kisser - gitara
Paulo Xisto Jr. - bas gitara
Eloy Casagrande - bubnjevi

Sepultura - Live in Sarajevo 2014
______________________________________ 
Članak o koncertu možete pročitati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar