Iced Earth - 26. 01. 2014. - Sloga, Sarajevo

Plakat za koncert Iced Eartha u Sarajevu 2014. godine

Vjerovatno najiščekivaniji metal koncert u BiH je bio koncert američkog heavy metal bend Iced Earth. Ovaj događaj se ubraja kao jedan najznačajnih metal događaja u zemlji, a čekalo se dugo vremena da jedan od svjetski poznatih metal bendova nastupi u Sarajevu. Vijest o ovom koncertu je procurila godinu dana prije samog događaja, ali je zvanično potvrđena u aprilu 2013. godine. Sama potvrda koncerta je dobila zvaničan event kroz koncert Iced Earthovog tribute benda Set Abominae koji je održan 27. aprila 2013. godine u sarajevskom klubu Cinemas (Sloga). Koncert Iced Eartha održan 26. januara 2014. godine također u klubu Cinemas (Sloga). 

Iced Earth predstavlja vrh svjetske metal scene, pa je i srazmjerna bila količina pažnje koju je ovaj koncert dobio. Glavni organizator koncerta je bila agencija SMF Promotions u saradnji sa BHHC Bookingom i MH Concerts. Jedan od glavnih inicijatora koncerta je bila ekipa radijske emisije The Aebyss koji veliki fanovi i prijatelji benda. Bend je 2013. godine bio poprilično zaposlen s obzirom da su radili live album Live in Ancient Kourion te su završavali svoj jedanaesti studijski album Plagues of Babylon. Svjetska Worldwide Plagues turneja u sklopu koje su i nastupili u Sarajevu je imala za cilj promociju ovog albuma, a započela je 9. januara 2014. godine te se završila je 29. marta 2014. godine. Sastojala od 50 koncerata u 34 zemlje rasprostranjene na 6 kontinenta.

Ulaznica za koncert Iced Eartha u Sarajevu 2014. godine

Pored Sarajeva, na ovoj turneji, Iced Earth je nastupio 24. januara u ljubljanskom Kinu Šiška, 25. januara u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo te 4. februara u beogradskom Domu Omladine. Članovi benda su stigli u Sarajevo na dan koncerta, a sa njima tri tone binske opreme. Kao predgrupe su nastupili australijski heavy metal bend Elm Stret i američki thrash metal bend Warbringer kojem je ovo bio drugi nastup u Sarajevu. Koncert je izazvao i interes šire javnosti pa su na koncerti boravili pripadnici lokalnih medija, ali i stranih poput kineske medijske kuće Xinhua ili slovenskog Rocklinea. Koncert je započeo po predviđenom vremenu, a bend je odsvirao profesionalno, s tim da osim kvalitene svirke, publici nisu ponudili ništa drugo. Koncertu je prisustovalo oko 600 ljudi, a nastup je trajao skoro dva sata.

Iced Earth je osnovan 1985. godine u američkom gradu Tampa koji se nalazi na Floridi. Bend je osnovao gitarista Jon Schaffer, a osnovan je pod imenom Purgatory. Glavna inspiraciju Jonu Schafferu su bili Judas Priest i Iron Maiden. Godine 1988. mijenjaju ime u Iced Earth, a 1990. izdaju svoj prvi album pod nazivom Iced Earth, da bi do danas, 25 godina nakon osnivanja, ukupno izdali 11 studijskih albuma, četiri EP-a i dva live albuma. Bend su kroz dugogodišnji rad pratile i česte promjene postave. Iako su dugo vremena jezgro benda činili gitarista Jon Schaffer i pjevač Matt Barlow, zbog želje za promjenom profesije Barlow napušta bend, a zamijenio ga je Tim "Ripper" Owens bivši pjevač Judas Priesta. Barlow se privremeno vratio u bend, ali ga je ponovo napustio 2011. godine, a u Sarajevu je bend nastupio u sljedećem sastavu:

Stu Block - vokal
Troy Seele - gitara
Jon Schaffer - ritam gitara
Luke Appleton - bas gitara
Jon Dette - bubnjevi

Iced Earth - Among The Living Dead (Live in Sarajevo 2014)
__________________________________________
Izvještaj s koncerta možete pročitati ovdje.
Galeriju slika s koncerta možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar