Madball - 13. 12. 2013. - Sloga, Sarajevo

Plakat za koncert Madballa u Sarajevu 2013. godine

Jedan od najvećih ljubimaca sarajevske publike je zasigurno legendarni američki hardcore bend Madball. Nakon što su 6. jula 2011. godine u Amfiteatru Doma mladih napravili jedan od najboljih koncerata u Sarajevu nakon rata, odlučili su da se vrate vrlo brzo, a novi koncert su održali 13. decembra 2013. godine u sarajevskom klubu Cinemas (Sloga). Iako su u međuvremenu legenede hardcore žanra poput Agnostic Fronta, Biohazarda i Pro Paina pokušavali ponoviti uspjeh Madballa ipak ispostavilo se da sarajevska publika ogromne simaptije gaji samo prema Madballu. Bend se naravno oduži publici, ponovnim vraćanjem u Sarajevo, a i nakon ovog koncerta su nastavili nastupati u Sarajevu.

Koncert je najavljen krajem augusta 2016. godine, a bez obzira što su odlučili u kratkom periodu održati još jedan koncert, ponovo je vladao veliki interes, a tom fenomenu su se bavili i neki mediji poput magazina BH Dani. Nakon što je bend uspješno održao Rebellion turneju, odlučili su da održe manju evropsku turneju pod nazivom Enter The Nu Breed, koja je uključivala 11 koncerata po gradovima Centralne Evrope i Balkana, a između ostalog i Sarajeva. Na turneji su im se pridružili belgijski hardcore bend Nasty, australijski hardcore bend Deez Nuts i britanski hardcore bend Your Demise. Ovo je bila značajna promjena, s obzirom da su na prvom sarajevskom koncertu došli sami, a kao predgrupa je nastupio sarajevski hardcore bend Kontra.

Ulaznice su puštene u prodaju početkom oktobra, a u pretprodaji su iznosile 25 i 30 KM, dok su na dan koncerta iznosile 35 KM. Pored Sarajeva, Madball je nastupio 12. decembra u novosadskom klubu Quarter te 14. decembra u Kulturnom centru Mostovna u Novoj Gorici. Iako se radilo o poprilično ispunjenoj koncertnoj sezoni u Sarajevu kada je metal i hardcore u pitanju, prodaja ulaznica je bila srazmjerna velikom interesu, pa tako da ni drugi koncert Madballa u Sarajevu nije prošao bez odlične atmosfere. Uz poprilično različitu setlistu od prvog koncerta, bend je uspio razdrmati sve prisutne u Slogi, a koncertu je prisustovalo oko 400 ljudi. Njihov sljedeći koncert u Sarajevu je održan 15. novembra 2016. godine ponovo u klubu Cinemas (Sloga). Madball je u Sarajevu nastupio u sljedećem sastavu:

Freddy Cricien - vokal
Jorge "Hoya Roc" Guerra - bas gitara
Brian "Mitts" Daniels - gitara
Mike Justian - bubnjevi

 Madball - The Beast (Live in Sarajevo 2013)
_____________________________________
Galeriju s koncerta možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar