Mono - 20. 04. 2015. - Kaktus, Sarajevo

Plakat za koncert Monoa u Sarajevu 2015. godine

Među najvećim iznenađenjima kada se radi o koncertima u Sarajevu je bio koncert japanskog post rock benda Mono. Ovaj koncert je izazvao neočekivanu pažnju pa je nekoliko puta mijenjana njegova lokacija, a serije ulaznica su se dodatno štampale. Koncert je održan 20. aprila 2015. godine u sarajevskom klubu Kaktus koji se nalazi u sastavu kompleksa Skenderija. Prvobitna lokacija za ovaj koncert je bila klub Underground, ali je zbog velikog interesa, koncert premješten u Amfiteatar Doma Mladih. Noć prije koncerta je određena i finalna lokacija koncerta, klub Kaktus, s obzirom da je došlo do tehničkih poteškoća u Amfiteatru. Koncert je organizovala sarajevska organzicija Comrade Booking

Koncert je najavljen sredinom januara, a early bird ulaznice po cijeni od 15 KM su pušten u prodaju krajem januara, dok je zvanična pretprodaja ulaznica rađena u saradnji sa online servisom KupiKartu.ba i cijena ulaznice je iznosila 20 KM dok je na dan koncerta cijena iznosila 25 KM. Mono je u Sarajevu nastupio u sklopu svoje evropske turneje kojom su promovisana čak dva albuma objavljena 2014. godine, The Last Dawn i Rays of Darkness. Kao podrška na turneji, pa tako i na sarajevskom koncertu je bila američka violončelistica Helen Money. Pored Sarajeva, turneja je uključivala još pedeset gradova na listi, a među njima su nastupili 21. aprila u beogradskom centru Božidarac, 22. aprila u riječkom centru Palach i 23. aprila u ljubljanskom Kinu Šiška. Sarajevskom koncertu je prisustovalo oko 400 ljudi koji su bili oduševljeni nastupima Monoa i Helen Money.

Ulaznica za koncert Monoa u Sarajevu 2015. godine

Mono je japanski instrumentalni post-rock bend osnovan u Tokiju 1999. godine, a osnovao ga je Takaakira "Taka" Goto. On je godinu dana tražio muzičare i formirao bend, a 2000. godine, Mono odžrava prve nastupe, a u septembru iste godine objavljuju i prvi EP, Hey, You. Prvi album, Under the Pipal Tree objavljuju 2001. godine za američku izdavačku kuću Tzadik, a album je snimljen uživo u studiju. Nakon toga ostvaruju značajnu popularnost te započinju da sviraju diljem svijeta. Bend je 2007. godine potpisao za američku izdavačku kuću Temporary Residence Limited. Mono je jedan od bendova koji provodi više vremena nastupajući nego u studiju, a turneje su im opsežne i sastoje se od velikog broja koncerata. Do sada su objavili osam studijskih albuma, tri EP-a, tri split albuma, jednu kompilaciju i tri live albuma. U Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu:

Takaakira "Taka" Goto - gitara
Hideki "Yoda" Suematsu - ritam gitara
Tamaki Kunishi - bas gitara, klavir
Yasunori Takada - bubnjevi

Mono - Ashes in the Snow (Live in Sarajevo 2015)
___________________________________________
Izvještaj s koncerta možete pročitati ovdje.
Galeriju fotografija s koncerta možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar