Gentleman / Triggerfinger - 16. - 17. 07. 2015. - Demofest, Banja Luka

Plakat za Demofest 08

Banja Luka je tradcionalno i osmi put u julu bila muzički epicentar BiH. Razlog je kao i uvijek muzički festival Demofest koji je najveći muzički takmičarski festival u BiH i defintivno festival na najboljim revijalnim izvođačima. Tako je bilo i 2015. godine kada su na ovom festivalu nastupili njemački reggae muzičar Gentleman i belgijski rock bend Triggerfinger. Obično su headlineri festivali ostavljani da nastupaju zadnji, na ovom izdanju festivala to se pravilo promijenilo zbog činjenice da bi onda njihovi nastupi počinjali zadnji, pa bi bilo i manje publike. Ulaznica za ovo izdanje kao i za većinu prethodnih izdanja bila besplatna, a ovo izdanje je održano pod nazivom Jelen Demofest.

Iako je organizacija ovog festivala kao i ranijih godina bila besprijekorna, ipak je došlo do određenih problema. Naime treću, finalnu noć festivala je trebao nastupiti američki rock bend Eagles of Death Metal, ali su otkazali nastup zbog činjenice da su prethodno otkazali nastupe u Mađarskoj i Grčkoj. Njihov nastup je trebao bit održan u sklopu turneje kojom je promovisan album Zipper Down, a ista turneja je tragično završila masakrom tokom njihovog koncerta 13. novembra 2015. u dvorani Batalcan u Parizu. Prvu noć festivala je otvorio pobjednik prehodnog izdanja festivala sinjski rock bend M.O.R.T. Nakon njih na scenu je stupio Gentleman u pratnji svog bend The Evolution. Njegov nastup je započeo iza ponoći, a kako je i obećao sa njim je u Banja Luci nastupio jamajčanski reggea muzičar Daddy Rings. Koncert je održan pred oko tri hiljade ljudi, a prvu festivalsku noć je zatvorio nastup kotorskog rap dvojca Who See.

Revijalni dio druge noći festivala je otvorio trećeplasirani bend sa prošlog izdanja festivala, ljubljanski rock bend Low Peak Charlie. Njih su zatim na sceni naslijedile glavne zvijezde večeri belgijski Triggerfinger. Oni su odsvirali solidan festivalski nastup koji je trajao oko sat vremena, a njihovom nastupu je prisustovalo oko dvije hiljade ljudi. Noć je zatvorio nastup beogradskog reggea benda Irie FM. Treća, finalna večer je prošla bez vodećeg headlinera, pa je revijalni dio otvorio nastup drugoplasiranog benda sa prethodnog izdanja festivala, tuzlanskog punk bend Punkart. Festival je zatvorio nastup splitskog hip hop benda TBF koji su nastupili duže nego što je bilo predviđeno i tako zabavili nešto manje od dvije hiljade posjetilaca festivala.

Triggerfinger - And There She Was, Lying In Wait (Live in Banja Luka 2015)
____________________________________________
Izvještaj s festivala pročitajte ovdje [1] | [2]
Galerije fotografija s festivala pogledajte ovdje [1] | [2]

Nema komentara:

Objavi komentar