Al Di Meola - 05. 11. 2015. - Sarajevo Jazz Fest, BKC, Sarajevo

Plakat za 19. Sarajevo Jazz Fest

Posljednji član čuvenog gitarskog trojca Di Meola, McLaughlin & De Lucia koji je nastupio u Sarajevu je bio američki gitarista Al Di Meola. On je nastupio tačno godinu dana nakon kolege, engleskog gitariste Johna McLaughlina, 5. novembra 2015. godine, na istom mjestu, Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Al Di Meola je svojim nastupom uveličao deventaesto izdanje Sarajevo Jazz Festa, a pored američkog jazz muzičara Kurta Ellinga važio je za najvećeg izvođača na ovom izdanju festivala, kao i jedan od najvećih izvođača koji su nastupili na ovom festivalu. On je bio prvi izvođač koji je najavljen za deventaesto izdanje Sarajevo Jazz Festa, a vijest o njegovom dolasku je obajvljena početkom augusta, tri mjeseca prije koncerta.

Gitarski virtuoz je u Sarajevu nastupio u sklopu svoje svjetske turneje Elysium & More Unplugged, kojom je promovisan album Elysium. Cijena ulaznica je iznosila 40 KM u pretprodaji, a bilo je predviđeno da na dan održavanja koncerta cijena ulaznica bude 45 KM, ali su karte bile rasprodane dvije sedmice prije održavanja koncerta što pokazuje koliki je interes vladao za ovim koncertom. Koncertu je prisustovalo oko hiljadu ljudi koji su mogli da uživaju u repetoaru sa novog albuma, ali i nekim starijim kompozicijama. Al Di Meola je održao nastup iz dva dijela. Prvi dio je izveo sam, a drugi dio je izveo u pratnji svog benda. On je opisao koncert kasnije kao izuzetno dirljiv i emotivan te da mu je drago bilo što je napokon nastupio u zemlji koja je prošla kroz toliko nevolja, a pohvalio je i sarajevsku publiku.

Al Di Meola je rođen 1954. godine u New Jerseyu kao Al Laurence Dimeola. Rano se počinje baviti muzikom, a 1971. godine upisuje se na prestižni muzički koledž Berklee u Bostonu. Muzičku karijeru započinje 1974. godine u jazz fusion bendu Return to Forever sa kojima je snimio tri albuma. Prvi samostalni studijski album Land of the Midnight Sun objavljuje 1976. godine, a svoj zvuk profiliše kao latin jazz kroz svoj drugi album Elegant Gypsy koji je objavljen 1977. godine. U karijeri je sarađivao sa mnogo velikih muzičara kao što su Carlos Santana, Frank Zappa, Derek Sherinian, Yngwie Malmsteen, Stanley Clarke i Jean-Luc Ponty. Do sada je u karije objavio 25 studijskih albuma, 5 live albuma, 8 kolaboracijskih albuma i 13 video albuma. Njegov bend je u Sarajevu nastupio u sljedećem sastavu:

Al Di Meola - gitara
Peo Alfonsi - gitara     
Peter Kaszas - bubnjevi, perkusije
__________________________________________
Izvještaj s koncerta možete pročitati ovdje.
Galeriju fotografija s koncerta možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar