Ozric Tentacles - 11. 03. 2016. - Sloga, Sarajevo

Plakat za Festival psihodelične muzike 2016

S obzirom da je muzika evoluriala do te mjere da muzičke žanrove ne brojimo u desetinama, već u stotinama pa je skoro da nemoguće pobrojati muzičke žanrove. Sarajevo je grad u kojem se ne održavaju koncerti često, a kada se održavaju, češće su se održavali koncerti poularnijih muzičkih žanrova. No ponekad se znao održati i neki muzički događaj vezan za manje popularne muzičke žanrove. Takav je bio i prvi Festival psihodelične muzike koji je održan 11. marta 2016. godine u sarajevskom klubu Cinemas (Sloga). Ovaj muzički događaj privukao je pažnju javnosti u BiH s obzirom da je to prvi događaj ovakve vrste u BiH, te da je njegov headliner čuveni engleski psychedelic rock bend Ozric Tentacles.

Ovaj festival se i jeste razvijen iz koncerta Ozric Tentaclesa koji je najavljen sredinom novembra 2015. godine. U to čast je organizator ovog koncerta, sarajevska agencija Comrade Booking odlučila da pozove još neke muzičare da se pridruže i tako je nastao prvi fesival psihodelične muzike u BiH. Organizatori festivala su odlučili da će se festival nastaviti pod imenom Psiho fest. Zajedno sa Ozric Tentaclesom kao pratilac na turneji je nastupio izraelski progressive rock bend Project RnL. A pored njih na na festivalu je nastupio srbijanski space rock / post metal bend Consecration, njemački new wave bend Fundetta, a DJ festivala je bio sarajevski DJ Vedran "Weedran" Hamzić koji je puštao muziku tokom čitave noći.

Cijena ulaznice za ovaj festival je iznosila 10 KM. Ozric Tentacles su u Sarajevu nastupili u sklopu svoje europske turneje kojom su promovisali album Tehnicians of Sacred. Pored Sarajeva, nastupali su i u gradovima regije 3. marta u skopskom centru SKC, 11. marta u beogradskom klubu Drugstore i 13. marta u kranjskom klubu Trainstation Squat. Dan prije koncerta, ulaznice za festival su bile rasprodane što dovoljno svjedoči o interesu za ovaj koncert kojem je prisustovalo oko 450 ljudi. Čitav događaj je trajao skoro 8 sati, a nastup Ozric Tentaclesa je započeo oko 1.30 i trajao do 3 sata iza ponoći, uz veliko oduševljenje publike i fantastičan audiovizuelni nastup.

Ulaznica za Festival psihodelične muzike 2016

Ozric Tentacles je psychedelic rock bend iz engleskog grada Somerset, a osnovani su 1983. godine na Stonehange Free Festivalu. Bend su osnovali muzičari koji su u početku neformalno svirali skupa, a koje su predvodila braća Ed i Roly Wyne. Pažnju su privukli svojim zanimljivim stilom sviranja psihodelične muzike sa naglašenim sintisajzerima. Bend je u početku objavljivao albume na kasetama koje su ručno pravili i prodavali tokom svojih nastupa, a ukupno su objavili šest kaseta u periodu od 1985. godine do 1989. godine kada osnivaju svoju izdavačku kuću te objavljuju prvi službeni album, Pungent Effulgent. Do sada su objavili petnaest studijskih albuma, šest live albuma i četiri kompilacije. Prepoznatljivi su po svojim audio-vizuelnim nastupima uživo. U Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu:

Ed Wyne - sintisajzer, gitara
Brandi Wyne - bas gitara
Silas Neptune - sintisajzer

 
  Ozric Tentacles - O-I (Live in Sarajevo 2016)
___________________________________________
Izvještaj s festivala možete pročitati ovdje.
Galeriju fotografija s festivala možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar