Dub Pistols / The Sisters of Mercy / Mando Diao - 21. - 23. 07. 2016. - Demofest, Banja Luka

Plakat za Demofest 09

I deveto izdanje banjalučkog Demofesta je bio najveći muzički događaj u BiH 2016. godine te je još jednom potvrdio titulu najvećeg muzičkog festivala u državi. Festival se održavao od 21. jula do 23. jula 2016. godine na banjalučkoj tvrđavi Kastel. Deveto izdanje je nastavljeno po istoj šemi koja je rađena i na prethodnom izdanju, tri noći festivala, prvo takmičarski pa revijalni dio, i headlineri su nastupali predzadnji svake večeri. Headlineri devetog izdanja Demofesta su bili engleski elektronski bend Dub Pistols, engleski gothic rock bend The Sisters of Mercy i švedski indie rock bend Mando Diao. Ulaz na ovo izdanje festivala kao i na većini prethodnih izdanja je bilo besplatno, a generalni sponzor je bila Banjalučka pivara pa je stoga službeni naziv festivala bio Nektar Demofest.

Nakon takmičarskog dijela prve noći, tradicionalno je uslijedio revijalni dio u kojem se predstavlja trećeplasirani bend sa prethodnog izdanja festivala, što je u ovom slučaju biio leskovački hip hop bend S.K.A. Nakon njih su zatim scenu stupili headlineri prve večeri, bend Dub Pistols. Iako su organizatori festivala odlučili da promijene politiku kada su headlineri pitanju, te su rasporedom predvidili da sviraju ranije, publika je uglavnom hladno reagovala na njihove nastupe. Tako je bilo i bendom Dub Pistols, iako su održali fanstatičan nastup, oko 3000 prisutnih na banjalučkom Kastelu je uglavnom mirno reagovalo na njihov nastup. Nakon njih je nastupio čuveni zagrebački punk bend Hladno Pivo, te su podigli atmosferu i fantastično zatvorili prvu večer festivala.

Revijalni dio druge večeri je bio znatno zanimljiviji. Nakon završetka takmičarskog dijela, na scenu je izašao makarski punk bend Rezerve. Naišli su na nešto bolji prijem kod publike, kao i zvijezde večeri, čuveni engleski gothic rock bend The Sister of Mercy. Ovaj nastup im je bio prvi nastup u BiH nakon skoro 40 godina postojanja, a ranije 2007. godine je bio najavljen njihov koncert u Sarajevu, ali je otkazan. Oni su imali podršku vlastite publike tokom nastupa, ali su tek uspjeli podići atmosferu nekoliko nijansi za razliku od prve noći festivala. Nakon njih nešto bolje ispraćen nastup banjalučkog rock benda Kolja i Grobovlasnici.

Revijalni dio posljednje, treće noći festivala je nastavljen nakon finala i proglašenja pobjednika u takmičarskom dijelu. Povratak na scenu Demofesta je imao pobjednik prethodnog izdanja festivala riječki rock bend Nord. Pored njih na senu Demofesta se vratio kao revijalni učesnik i kruševački ska bend ZAA, Švedske indie rock ikone Mando Diao. Festival su fantastično rasplesali publiku svojim hitovima Gloria i Dance With Somebody. Oni su imali određenih poteškoća u putovanju do Banja Luke, ali su ipak na kraju uspjeli stići i imali su najbolji nastup od svih stranih headlinera. Čast da završi festival svojim nastupom pripao je kultnom sarajevskom rock bendu Bombaj Štampa. Njihov nastup je definitvno oduševio publiku i bio je spektakularna završnica još jednog uspješnog izdanja banjalučkog Demofesta.

Mando Diao - Gloria (Live in Banja Luka 2015)
______________________________________________________
Izvještaj s festivala pročitajte ovdje, Nocturne Magazin  [1] | [2] | [3]
Galerije s festivala pogledajte ovdje, Nocturne Magazin  [1] | [2] | [3]

Nema komentara:

Objavi komentar