Joss Stone - 15. 09. 2016. - Narodno pozorište, Sarajevo

Plakat za koncert Joss Stone u Sarajevu 2016. godine.

Apsolutno iznenađenje kada su u pitanju muzička dešavanja u BiH je bio koncert engleske soul pjevačice Joss Stone. Faktori iznenađenja vezani za ovaj koncert su bili prvo najava, a zatim i informacija da je koncert rasprodat u rekordnom roku, što je neobično kada su koncerti u Sarajevu u pitanju. Koncert je održan 15. septembra 2009. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Ovaj događaj je jedan od pozitivnih primjera, s obzirom da nastupi stranih muzičara u Sarajevu prate obično problemi slabog interesa ili slabe prodaje ulaznica. Upravo je ovaj kocnert pružio sve suprotno, interes medija, publike i sponzora je bio na iznenađujućem nivou, a čitav dolazak i nastup Joss Stone je protekao na najvećem nivou.

Organizator ovog koncerta je bilo Narodno pozorište Sarajevo u saradnji sa engleskom agencijom Diplomants of Sound. Iako Narodno pozorište i ne organizuje često muzičke događaje, ovaj puta su napravili izuzetak i izveli su ga krajnje profesionalno. Cijena ulaznica za koncert je iznosila 30 KM za parter i 40 KM za galeriju. Ulaznice su puštene u prodaju 20. augusta, a informacija da su rasprodate je objavljena 25. augusta. Joss Stone je ranije poslala video poruku fanovima u BiH, te ih je pozvala na koncert, a u Sarajevo je doputovala dva dana prije koncerta. U sklopu svog boravka u Sarajevu obišla je gradske znamenitosti te je dala intervju za nekoliko medija. 

Ovaj koncert je održan u sklopu Total World Toura kojim je promovisan njen sedmi studijski album Water for Your Soul. Prethodno je 14. augusta nastupila na niškom Međunarodnom jazz festivalu Nišville, a nakon sarajevskog koncerta nastupila je 17. septembra u prištinskom klubu Zone i 14. oktobra na Skopje Jazz Festu. Kao podrška na ovom koncertu je nastupio sarajevski muzičar Fuad Backović Deen. Joss Stone je izvela akustični nastup, a na sceni je pratio gitarist Leon King. Tokom nastupa koji je trajao oko sat i po vremena je uspjela da podigne publiku na noge i raspleše ih. Koncertu je prisustovalo preko 800 ljudi, a njihovo oduševljenje je potvrđeno pozivom na bis na koji se Joss Stone i odazvala.

Joss Stone je rođena 1987. godine u engleskom gradu Doveru, punog imena Joscelyn Eve Stoker. Muzičku karijeru započinje veoma rano, a prvi album The Stone Sessions objavljuje 2003. godine, te album dostiže platinastu tiraž. Njen sljedeći album Mind, Body & Soul je objavljen 2004. godine te dostiže platinasti tiraž u šest zemalja. Singlovi sa ovog albuma osvajaju muzičke top liste diljem svijeta, a posebno se izdvaja hit You Had Me. Nakon tog albuma, Joss postiže status međunarodne muzičke zvijezde, a pored brojnih muzičkih saradnji, 2006. godine započinje i filmsku karijeru, te postaje zaštitno lice nekih kompanija. Do sada je objavila sedam studijskih albuma, tri EP-a, jedan kompilacijski album, jedan video album i 35 singlova. Nastupala je diljem svijeta, a samo u sklopu Total World Toura je nastupila u preko 200 zemalja svijeta.

Joss Stone - Super Duper Love (Live in Sarajevo 2016)
_________________________________________
Izvještaje s koncerta možete pročitati ovdje. [1[2| [3]

Nema komentara:

Objavi komentar