Saxon - 21. 03. 1983. - Skenderija, Sarajevo

Ulaznica za koncert Saxona u Sarajevu 1983. godine

Ovaj koncert bi se slobodno mogao nazvati i prvim pravim heavy metal koncertom u Bosni i Hercegovini. Engleski bend Saxon je jedan od pionira heavy metal žanra, a u Sarajevu su održali koncert na vrhuncu karijere. Prije koncerta u Sarajevu, Saxon je nekoliko dana ranije održao koncert u Ljubljani, a zatim i u Beogradu.

Sarajevski koncert bio je dio svjetske turneje kojom su promovisali svoj peti album Power & the Glory. Predgrupa na ovom koncertu je bila sarajevska grupa SCH koja će kasnije postati jedna od najznačajnijih predstavnika bosanskohercegovačke alternativne scene. Koncert je održan u dvorani Skenderija, a bio je veoma dobro posjećen.

Saxon je osnovan u Burnsleyu na sjeveru Engleske pod imenom Son of a Bitch. Vrlo brzo mijenjaju ime, a prve nastupe su imali kao predgrupa bendu Motörhead, nakon čega su vrlo brzo pronašli izdavačku kući i snimili prvi album Saxon, koji je objaljen u maju 1979. Smatraju se jednim od najznačajnih predstavnika novog vala britanskog heavy metala i mnogi kasniji metal bendovi ih navode kao jedan od glavnih uzora. Objavili su 21 studijski album, 11 live albuma i 11 kompilacija. U Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu:

Biff Byford - vokal
Paul Quinn - gitara 
Graham Oliver - gitara
Steve Dawson - bas gitara
Nigel Glockler - bubnjevi
___________________________________
Izvještaj s koncerta možete pročitati ovdje.

4 komentara:

 1. Na koncertu Saxona nisam bio, ali sudeći po fotografiji nastupa SCH koji su bili predgrupa a koja se može naći negdje na FB, očito je da je koncert održan u Velikoj dvorani KSC Skenderija a ne u Domu mladih, iako ovo potonje piše na ulaznici.

  OdgovoriIzbriši
 2. Bio sam na koncertu i Djuro me zamolio da najavim SCH posto sam se vrzmo oko grupe a i po radiju 202. Svjetla su bila izgasena a moja najava je bila gromoglasna i na americkom engleskom kojeg sam naucio zahvaljujuci privremenom boravku u Libiji. Metalci su mislili da ce na binu izac sakson kad ono SCH sa tada nepoznatim Djurom ko pjevacem i Sasom Petrovicem za bubnjevima. Poletjele su flase i kovanice, ja sam zbriso sa stejdza i spustio se medju raju da vidim ko su ti zestoki momci

  OdgovoriIzbriši
 3. Koncert je bio u velikoj dvorani, KSC Skenderija, bilo je oko 4.000 ljudi, poluprazno ili polupuno, kako ko voli. Koncert je, inače, bio odličan,

  Organizator je bila RO Omladinski centar - Dom mladih, zato to stoji na karti.

  OdgovoriIzbriši