Saxon - 21. 03. 1983. - Skenderija, Sarajevo

Ulaznica za koncert Saxona u Sarajevu 1983. godine

Ovaj koncert bi se slobodno mogao nazvati i prvim pravim heavy metal koncertom u Bosni i Hercegovini. Engleski bend Saxon je jedan od pionira heavy metal žanra, a u Sarajevu su održali koncert na vrhuncu karijere. Prije koncerta u Sarajevu, Saxon je nekoliko dana ranije održao koncert u Ljubljani, a zatim i u Beogradu.

Sarajevski koncert bio je dio svjetske turneje kojom su promovisali svoj peti album Power & the Glory. Predgrupa na ovom koncertu je bila sarajevska grupa SCH koja će kasnije postati jedna od najznačajnijih predstavnika bosanskohercegovačke alternativne scene. Koncert je održan u dvorani Skenderija, a bio je veoma dobro posjećen.

Saxon je osnovan u Burnsleyu na sjeveru Engleske pod imenom Son of a Bitch. Vrlo brzo mijenjaju ime, a prve nastupe su imali kao predgrupa bendu Motörhead, nakon čega su vrlo brzo pronašli izdavačku kući i snimili prvi album Saxon, koji je objaljen u maju 1979. Smatraju se jednim od najznačajnih predstavnika novog vala britanskog heavy metala i mnogi kasniji metal bendovi ih navode kao jedan od glavnih uzora. Objavili su 21 studijski album, 11 live albuma i 11 kompilacija. U Sarajevu su nastupili u sljedećem sastavu:

Biff Byford - vokal
Paul Quinn - gitara 
Graham Oliver - gitara
Steve Dawson - bas gitara
Nigel Glockler - bubnjevi
___________________________________
Izvještaj s koncerta možete pročitati ovdje.

Broj komentara: 8:

  1. Na koncertu Saxona nisam bio, ali sudeći po fotografiji nastupa SCH koji su bili predgrupa a koja se može naći negdje na FB, očito je da je koncert održan u Velikoj dvorani KSC Skenderija a ne u Domu mladih, iako ovo potonje piše na ulaznici.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bio sam na koncertu i Djuro me zamolio da najavim SCH posto sam se vrzmo oko grupe a i po radiju 202. Svjetla su bila izgasena a moja najava je bila gromoglasna i na americkom engleskom kojeg sam naucio zahvaljujuci privremenom boravku u Libiji. Metalci su mislili da ce na binu izac sakson kad ono SCH sa tada nepoznatim Djurom ko pjevacem i Sasom Petrovicem za bubnjevima. Poletjele su flase i kovanice, ja sam zbriso sa stejdza i spustio se medju raju da vidim ko su ti zestoki momci

    OdgovoriIzbriši
  3. Koncert je bio u velikoj dvorani, KSC Skenderija, bilo je oko 4.000 ljudi, poluprazno ili polupuno, kako ko voli. Koncert je, inače, bio odličan,

    Organizator je bila RO Omladinski centar - Dom mladih, zato to stoji na karti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. OK, hvala na pojašnjenju.

      Izbriši
    2. Bojan Misic to mi je bio prvi veliki koncert imao sam 13 godina mindjusu na ljevom uhu i stari me ra zbi kad sam se vratio kuci u 1 ujutro i kad sam mu rekao da sam hevy metalac gdje mi odu moje godine?

      Izbriši
  4. Zestoka svirka ,dugo se cekalo da krene ali kasnije ludilo ,upravo kao sto Anonimno napisa oko 4000.super koncert bio, Velika dvorana .Neka dobra stara vremena

    OdgovoriIzbriši
  5. Koncert je bio odličan, posjećenost slaba, negdje pola sale popunjeno, ali mi to nije smetalo. Skenderija je inače užas što se akustike tiče i uobičajeno se zvuk odbija od kraja sale i miješa sa zvukom sa bine. Saxon je to odlično riješio, razglas im je bio dovoljno jak da nadjača odjek. I da, velik dvorana Skenderije je u pitanju.

    OdgovoriIzbriši
  6. ...bio vlakom iz ploča...haha...nisam metalac znam da me je razglas razvalio kao da sam radio trbušnjake pet dana

    OdgovoriIzbriši