Mötorhead - 27. 03. 1990. - Zetra, Sarajevo

Ulaznica za koncert Mötorheada u Sarajevu 1990. godine

Ovo je najvjerovatnije i prvi koncert nekog stranog muzičara u Sarajevu devedesetih godina prošlog stoljeća. Engleske rock and roll legende Mötorhead su u Sarajevu nastupili 27. marta 1990. godine u dvorani Zetra. Ovo nije prvi nastup Mötorheada u Sarajevu, ranije su održali koncert 25. septembra 1984. godine, ali o tačna lokacija ili bilo koja druga informacija o tom koncertu ostaje nepoznata.

Predgrupa na ovom koncertu je bio beogradski rock bend Partibrejkers, s tim da mnogo drugih informacija vezanih za ovaj koncert ostaje također nepoznato kao što je setlista s obzirom da su njihov tada zadnji album Rock 'n' Roll objavili 1987. godine, a svoje sljedeći album legendarni 1916 su objavili 1991. godine. Informacija koju znamo jeste da je posjećenost ovog koncerta bila veoma mala, ali tačan broj posjetilaca nije poznat.

Motörhead je osnovao legendarni Ian "Lemmy" Kilmister u Londonu 1975. godine nakon šo je izbačen iz svog matičnog benda Hawkwind. Bili su jedan od najutjecajnih rock bendova u historiji ovog žanra, a svojim unikatnim stilom uspjeli su definisati mnogo drugih podžanrova. Objavili su 22 studijska albuma, 13 live albuma, 13 kompilacija i 29 singlova. Smrću Lemmya Kilmistera, 2015. godine, bend prestaje da postoji. U Sarajevu su nastupili su sljedećem sastavu:

Ian Fraser "Lemmy" Kilmister - vokal, bas gitara
Phil "Wizzö" Campbell - gitara
Phil "Philthy Animal" Taylor - bubnjevi

Broj komentara: 10:

  1. Predgrupa- Partibrejkersi
    Bina na južnoj strani.
    Zvuk najglasniji ikad do tad u SA.
    Posjećenost- Solidna s obzirom na cijenu karte koja se tada činila astronomskom u odnosu na ostale cijene, jer je koncerata ovog kalibra bilo vrlo rijetko u Jugoslaviji ( u Sarajevu još rjeđe ili nikako). Na posjećenost je sigurno uticalo i to što je Motorhead svirao u Zadru i Zagrebu prije i Beogradu poslije Sarajeva, a do tih gradova je bilo ( i ostalo) puno lakše doći iz većeg dijela Jugoslavije. Činjenica je i da metal baš i nije bila najslušanija muzika u Sarajevu, kao i da ljudi nisu bili baš voljni platiti ozbiljniju sumu za bilo šta što se tiče kulture (koncerti, pozorište,...).
    Danas je sve još puno, puno gore.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je bio dozivljaj koji se pamti cio zivot zvuk nevjervatan!!!!

      Izbriši
    2. Odličan komentar slažem se sa svim napisanim činjenicama bio na koncertu i danas vodio mamu na vaccine-aciju prvi put ušao u zetru poslije Motörhead koncerta i gledao kako gori u ratu dok sam išao na crtu bojišnice!

      Izbriši
  2. Postava je bila 4 clana.Izostavio si Wurzela.Organizator Compas concerti je izjavio da je prodano 6200 ulaznica.To je bio jedini i posljednji nastup i motorheada u SA.To rekla kazala da su bili i prije ali lokacija nike ppznata je glupost.Imao sam ih priliku gledati 6 puta.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pred grupa bila I riblja corba

    OdgovoriIzbriši
  4. Partibrejkersi jedina predgrupa na cijeloj turneji.Bio u Zetri.Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  5. Partibrejkersi jedina predgrupa na cijeloj turneji.Bio u Zetri.Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisam iz nekog razloga išao na koncert, čak se i ne sjećam da je bio najavljen. Iako sam ih vidio već ranije, mogu samo žaliti, posebno jer Lemmyja više nema.

    OdgovoriIzbriši
  7. Iako nisam tada bio njihov poseban ljubitelj, otisao sam jer je bilo nesto novo i zanimljivo. Koncert je bo prilicno dobro posjecen obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji tada. Ozvucenje je bio fenomelano. I dan danas se sjecam basova koji su udarali u pluca. Publika je bila prilicno dobro raspolozena, bed profesionalan i koncert kao koncert nije uopste bio los. jedino je rasvjeta bila previse jaka za takav koncert. zao mi je sto sam bacio kartu sa koncerta.

    OdgovoriIzbriši